július 19, 2018 Hírek Nincs hozzászólás

Intézményünk sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017-2018. évi cselekvési programja alapján meghirdetett a hazai és határon túli magyar tehetségígéretek tehetség-kibontakoztató programjának támogatására.

Pályázatunk címe: „A hazai és a határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása.”

A pályázati kategória kódja: NTP-OTKP-17-0166

A Nemzeti Tehetség Program céljai között szerepel a hazai és a határon túli tehetséges tanulókat, fiatalokat támogató tehetségsegítő programok folyamatos működtetése, a tehetségsegítő hagyományok őrzése és gazdagítása, a hazai és határon túli magyar tehetségfejlesztő közösségek együttműködésének segítése.

Óvodánk 2011. óta folyamatosan segíti és támogatja a tehetségígéreteket.  Jelen pályázat 750.00 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott tehetség-kibontakoztató programunk megvalósításához.

Programunk során 30 órás óvodán kívüli foglalkozás sorozatot valósítottunk meg heti 1 alkalommal, rendszeresen a nevelési év folyamán.  Részt vettek a gyermekek 3 lazító napon, melyeket két szombati és egy vasárnapi napra szerveztük.

Célunk volt:

  • az intézményünkbe járó tehetségcsírák felismerése és bevonása a tehetség-kibontakozó műhely munkájába,
  • a 4-6 éves korosztály komplex tehetségének kibontakoztatása,
  • az életkoruknak megfelelő tevékenységek felkínálása,
  • képességfejlesztés, tehetség érzékenyítés, személyiség fejlesztés.

A program lehetőséget nyújtott a megcélzott korosztály számára, hogy hiányaikat pótolják, megmutassák tehetségüket. Teret, időt adtunk ahhoz, hogy felismerhessék mi érdekli őket, mi az, ami tehetségük kibontakozásának a terepe lehet. Bővültek a gyermekek tapasztalatai, új eszközöket, technikákat próbáltak ki, fejlődött kreativitásuk.

Óvodai tehetség-kibontakoztató programunk megvalósítása során különféle tevékenységeket kínáltunk fel a 4-6 éves korosztály számára. Magyar népmesét dolgoztunk fel, a lehető legsokoldalúbb módon. A mesét dramatizáltuk, amihez nagyon esztétikus fejbábokat szereztünk be. Báboztunk kesztyűsbábbal óriás bábparaván mögé bújva. Mesekönyvet készítettünk közös munkával. Nagyon tetszett a gyermekeknek az üvegfestés, ahol szintén a mese szereplőit formálták meg. Megismerkedtek magyar népdalokkal és az alapvető tánclépésekkel. Képet készítettek termésekből, állatformákat varrtak.

Az első lazító napot a Gyöngyösi Állatkertben töltöttük, ahol megismerkedtek a gyermekek különféle állatokkal, azok életmódjával, táplálkozásával. Az ebéd elfogyasztása után önfeledten játszottak az állatkertben kialakított játszótéren.

A második lazító napon Egerben a Harlekin Bábszínház előadását néztük meg, majd ebéd után elsétáltunk a Kopcsik Marcipániába, ahol minden cukormázból készült. Még a mesekönyv is. Nagyon megörültek és elcsodálkoztak a gyermekek, hiszen a Kisvakond nadrágja mesekönyv volt kiállítva. Bár már későre járt az idő, az Egri Vár megnézése nélkül nem indultunk haza.

A harmadik napon Kékestetőre kirándultunk, az ország legmagasabb pontjára. Délelőtt a Kilátóból megcsodáltuk azt a gyönyörű vidéket, ahol élünk. Sétát tettünk a turista útvonal mentén, amit nagyon élveztek a gyermekek. Sok új ismerettel gazdagodtak az útközben látott növények, állatok által. Ebéd után megnéztük a sípályát, majd a játszótéren játszottak haza indulásig.

A program zárásaként kiállítást rendeztünk a foglalkozásokon készült produktumokból, bemutatót tartottunk a pályázati programról, a gyermekek előadták a mesedramatizálást, néptáncot. A részt vevő gyermekek és az önkéntes segítők emléklapot kaptak, mellyel megköszöntem munkájukat.

Vécs, 2018. július 10.

Kohajda Károlyné
óvodavezető

A kapcsolódó képgaléria ide kattintva elérhető >>

Written by admin.vecs