Névnap
Ma 2019. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
Hirdetés
Látogatottság
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa116
mod_vvisit_counterTegnap100
mod_vvisit_counterA héten216
mod_vvisit_counterMúlt héten818
mod_vvisit_counterA hónapban1901
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban4486
mod_vvisit_counterÖsszesen298117

Online (20 perce): 6
Az IP-d: 18.212.90.230
,
Ma: 2019, jún., 17
Google PageRank
Címlap Címer

Vécs pecsétnyomó színesVécs talán az egyedüli település volt Heves megyében, mely nem rendelkezett címerrel és semmilyen történelmi utalás sem állt rendelkezésre a település egykori esetleges jelképéről. Mindössze egy 18. századi pecsétnyomó maradt ránk, így annak mintáiból tudtunk elemeket, jelképeket meríteni a készülő új címerhez. A pecsét nyolcágú csillagot, ekevasat, búzafejet és két W betűt tartalmazott.

Vécs címere

A hosszas tervezés után elkészült címer háromszögpajzsban, zöld halomban, két egybefutó patakot, úgynevezett ezüst hullám pólyát ábrázol. A két patak a Tarnóca és a Dolina, mely településünkön fut egybe. A zöld halom két oldalán felfelé emelkedik, mely utalás arra, hogy Vécs egy völgyben fekszik. A zöld halom középső ívén áll Vécs temploma ezüst színben, a címer heraldikai tengelyében. A középen ábrázolt templom a község központjában fekvő épület stílusjegyeit hordozza magán. Tőle heraldikai jobbra arany szőlőtőke, baloldalon arany búzaszál áll a halmon, mely utal a község határában egykor és ma folyó szőlő és gabonatermelésre .A címerpajzs felső része kékszínű. Felső harmadában heraldikai bal oldalon arany W betű, jobb oldalon nyolc ágú heraldikai arany díszcsillag lebeg, melyet az említett 18. századi pecsétnyomóból kölcsönzött a grafikus. Összefoglalva Vécs címere képi ábrázolásban azt sugallja, hogy egy völgyben, két patakkal átszelt valamint a szőlő ill. a búza termesztéssel foglalkozó vallásos, hagyományőrző település.

Szeretnék köszönetet mondani a lelkiismeretes színvonalas munkájáért a címertervező Kamper Lajos grafikusművésznek, valamint a zászlót készítő Kamper László iparművésznek. Mindketten a távoli Vas megyéből származnak és több művészeti elismerő díj birtokosai.